Hallitus: Riski parempaan menestykseen!

Usean yrittäjän kohdalla hallitus on vielä hyödyntämätön resurssi. Moni voi yhtyä erään yrittäjän lauseeseen: ”Hallitus on möykky, josta ei pääse kiinni mistään kohdasta. Enkä edes tiedä mitä hyvää siitä voisi saada, en tiedä mitä hyötyä hallituksesta olisi.”

Moni kuitenkin tietää, että on tarve saada toimintaa suunnitelmallisemmaksi ja jäntevämmäksi. ”Hallitus ohjaisi tavoitteelliseen toimintaan: suunta, tsekki ja suunnan korjaus.” Yrittäjien hyvin yleinen tuntemus on, että arjen pienet, kiireelliset asiat vievät huomion, jolloin tärkeät ja isot linjat painuvat hämärän peittoon.

Mitä hyvää hallitustyö voisi tuoda? Se voisi tuoda selkeämpää toimintaa ja sen myötä vähemmän turhia huolia. Se voisi tuoda myös sitä, että yrittäjällä olisi sparrauskaveri, jonka velvollisuus on toimia yrityksen edun mukaisesti. Koulutuksiimme osallistuneilla yrittäjillä on usein sama viesti, ”tämä homma on kyllä melko yksinäistä, ei ole kollegaa kenen kanssa tuumata tilanteita.” Hallitustyöskentely onkin erinomainen keino saada yritykseen lisää osaamista ja tärkeitä verkostoja.

Jos yhtäältä hallitus tuntuu möykyltä, jonka hyödystä ei ole käsitystä, niin toisaalta se näyttäytyy myös vaarallisena. ”Pelottaa, jos tulee liian kaukaa yritykseni toiminnasta ja vie johonkin järjettömään.” Usein myös luopuminen omasta täydellisestä päätösvallasta arveluttaa, mutta onko se uhka vai mahdollisuus?

Saattaa olla sellainenkin ajatus, että yritys on niin pieni, että tässä ei ole tarvetta tai hyötyä hallitustyöskentelystä. Tai se arveluttaa, että pysyykö yrityksen tiedot varmasti salassa ja voinko todella luottaa tuohon hallituksen jäseneen. Myös se saattaa olla esteenä, että yrittäjä kokee olevansa liian keskeneräinen ja että yrityksen tavat toimia ovet liian sotkuisen tuntuisia: ”ei tätä kenellekään voi näyttää, ei ketään voi päästää niin lähelle.”

Hallitustyössä on todella mahdollisuuksia yrittäjän voimavaraksi, vaikka löytyykin sen tuhat ja yksi syytä sivuuttaa hallitustyö. Kannattaa pohtia erään laajasti elinkeinoelämää tuntevan yrittäjän lausumaa: ”Suurin riski tässä hallitustyössä on kai se, että saattaa menestyä paremmin.”

Nopea katsaus yrityksesi toimintamalleihin

HyväHallitus

Tästä painikkeesta pääset koulutussivustolle, jossa voit rekisteröityä ja tehdä alle 5 minuuttia kestävän kyselyn yrityksesi nykytilanteesta.

 

Sivustolta saat virikkeitä oman yrityksen nykytilan tutkimiseen.

Mikä on hallituksen asema tällä hetkellä ja mikä ohjaa toimintaa? Millaisia johtamisen käytännöt ovat ja ovatko henkilöiden roolit selkeät? Papereita on myös pyöriteltävä, miten byrokratia on hanskassa? Onko yhteen henkilöön sidottua kriittistä osaamista?