HOLISTISUUS (Dialogisuudesta 5/5)

Kello toimii, kaikki osat toisiinsa kytkeytyneinä, yhtenä kokonaisuutena. Kello lyödään lattiaan, saadaan sirpaleita, joita ei en enää pystytäkään palauttamaan alkuperäiseen kokonaisuuteensa.

Teollisen tuotantorakenteen organisaatiotapa luo kuvaa kontrolloitavasta maailmasta, joka koostuu erillisistä mekaanisista palasista. Ihmisen osa on ollut sopeutua koneiston rattaisiin ja palvella organisaation antamaa roolia.

Dialogisuuden lähtökohtana on, että maailma on jakamaton kokonaisuus, keskeinen ongelmamme on kyvyttömyytemme tajuta tätä. Ajatus, että fragmenttien tai sirpaleiden kautta päästäisiin ymmärtämään kokonaisuutta on virheellinen. Kokonaisuus pitää nähdä osittamatta sitä, ei irti revittyjen osien summana. Monimutkaisten ongelmien ratkaiseminen vaatii kokonaiskuvaa, holistista näkemystä.

”Perimmiltään koko maailma luonne on, että se on täysin keskinäisessä osallisuudessa – kaikki on kaikessa – kaikki kietoo kaikkea. Kaiken perustana on sisään kietoutunut ja ulos avautuva on ainoastaan sisäisen esittäytymistä tai näyttäytymistä.”

#dialogisuus #dialogi #johtaminen #johtajuus

Bohm David. 1996. The Nature of Collective Thought. Teoksessa Nichol Lee (toim.) On Dialogue. Lontoo:

Mikko Juvonen
mikko.juvonen@kaske.fi
p. 040 726 1242

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *